Midtvejsvalg fjerner usikkerhed hos investorerne

Efter det netop overståede amerikanske midtvejsvalg viser de foreløbige resultater, at Trump har mistet flertallet i Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne bevarer flertallet i Senatet.

Dermed er den politiske usikkerhed, der altid opstår i forbindelse med midtvejsvalg, overstået. Samtidig er valget gået nogenlunde som forudsagt i meningsmålingerne og dermed som forventet blandt investorerne.

Det skaber et godt afsæt for aktiemarkederne frem mod årets udgang, vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”Selvom der fremover kan opstå samarbejdsvanskeligheder mellem det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus og republikanerne i Senatet, så ser det bedre ud for amerikanske aktier nu, end det fx gjorde i september og oktober.  Usikkerheden er fjernet, den amerikanske økonomi er i et opsving og valgresultatet øger ikke risikoen for en overophedning i USA, hvilket giver centralbanken mere tid til at hæve renten i planlagt tempo. Det er positivt for den forventede udvikling på aktiemarkederne,” siger Rasmus Pilegaard. 

Han tilføjer, at de amerikanske aktiefutures er oppe med 0,5 pct. onsdag formiddag efter valget.

Gode udsigter for resten af 2018

Efter midtvejsvalget har Demokraterne taget Repræsentanternes Hus med et ikke overvældende flertal, og de mister to til tre pladser i Senatet. Det øger risikoen for ’Grid Lock’, en lammelse af regeringen i Washington, og derfor er det ifølge Rasmus Pilegaard meget afgørende, hvordan de enkelte medlemmer i Kongressens to kamre kommer til at arbejde sammen. 

”Det bliver interessant, hvad Demokraterne vil bruge flertallet i ’huset’ til. Hvor aggressivt vil de gå efter Trump, hvor meget de vil modarbejde ham med diverse blokkeringer og ’drillerier’? November og december er traditionelt gode for aktier, og afkastene har en tendens til at være endnu højere i år med midtvejsvalg, hvor vi traditionelt ser et 0,5-2,5 pct. løft for amerikanske aktier i perioden efter midtvejsvalget,” siger seniorstrategen.

Rasmus Pilegaard peger samtidig på, at i og med, at der er færre ting, Trump kan samarbejde med den nye kongres om, så vil han formentlig være tilbøjelig til at lægge yderligere energi ind i sit fokus på handelspolitikken, som han kan gennemføre uden om Kongressen.

Fokus på god handelsaftale med Kina

Seniorstrategen vurderer i den forbindelse også, at Trump bl.a. for at øge sin chance for genvalg til præsidentvalget i 2020 nu vil satse mere på en god og ikke nødvendigvis en hurtig handelsaftale med Kina, og derfor ser vi sandsynligvis først en endelig aftale mellem de to store nationer i 2019.  

”Det betyder, at man godt kan forestille sig, at de varslede, fulde toldsatser på 25 pct. på kinesisk eksport for 250 mia. dollars bliver implementeret i starten af 2019, og det vil give usikkerhed i markederne. Men det er en balance for Trump, for hvis han fører handelskrigen så langt ud ad sporet, at det skaber en kraftig reaktion på de finansielle markeder, så kan realøkonomien blive negativt påvirket og forringe hans afsæt til det næste præsidentvalg. Indtil nu har aktiemarkederne blåstemplet hans handelsretorik, men det er klart, at de vil reagere negativt, hvis der kastes yderligere grus i maskineriet,” siger Rasmus Pilegaard.