PFA: Handelskrigen når nye højder

Af Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA

Mandag trådte handelskrigen ind i en ny fase, da Kina lod sin valutakurs yuan, CNY, svække over for den amerikanske dollar, USD, med cirka 2 pct. Valutakrydset – altså forholdet mellem dollar og yuan oversteg hermed syv yuan pr. dollar, som hidtil er blevet anset som skelsættende for en stabil kinesisk valutakurspolitik.

 Trump var ikke overraskende hurtig på tasterne og fordømte Kinas handlinger, og senere på dagen stemplede den amerikanske regering Kina som en valutamanipulator.

Aktier og renter sendt ned

De finansielle markeder reagerede i går promte, og aktiemarkeder kloden over blev sendt ned. Værst gik det ud over USA, hvor S&P aktieindekset faldt med 3 pct. tæt efterfulgt af kinesiske aktier. Usikkerheden pressede renterne i bund, og både amerikanske og europæiske renter faldt til nye lavpunkter under præsident Trump.

Samlet set er amerikanske aktier nu faldet 6 pct. over de seneste 6 handelsdage, og det er den længste periode med fald siden oktober sidste år.

Den negative stemning har sågar presset de 30-årige tyske statsrenter ned i negativt territorie.
Spekulationerne om, at Kina kunne finde på at bruge en valutakurssvækkelse aktivt i handelskrigen, er ikke nye, og i går fik vi en forsmag på, hvad der vil ske, hvis Kina gør alvor af truslen. Set gennem økonom-briller er det helt forventeligt, at Kina gerne vil have en svagere valutakurs.

Forhøjede toldsatser giver typisk et nedadrettet pres på det udsatte lands valuta, da man forventer, at væksten vil blive negativt påvirket. Derfor er yuanen rent faktisk også blevet svækket over for dollaren siden handelskrigen startede i 2018. En 9,5 pct. svækkelse er det blevet til siden marts 2018 og frem til 3. august, og det er sket uden et eneste blink fra investorerne, men også uden at vi har ramt den famøse kurs, hvor en dollar koster syv yuan.

Faldende kinesisk valuta giver uro

En stabil kinesisk valutakurs har siden finanskrisen udgjort et anker for den globale økonomi, og det er derfor ikke overraskende, at vi bliver nervøse, når den kinesiske centralbank pludselig ændrer adfærd. Siden finanskrisen har centralbanken gjort alt for at forsvare USD/CNY i kurs 7, og niveauet anses derfor som den øvre grænse.

Hvorvidt gårsdagens svækkelse var ment som en reel trussel rettet mod Trump, eller om Kina ønsker at bryde med kursen på syv yuan pr. dollar og dermed åbne op for endnu mere markedsstyret valutakurspolitik, kan vi kun gisne om.

Faktum er dog, at investorerne ikke tog godt imod udsigten til den form for devalueringer, der udelukkende har en styrket kinesisk konkurrenceevne for øje. Den erfaring rigere bragte den kinesiske centralbankdirektør Yi Gang på banen med udtalelser om, at Kina ønsker en stabil valutakurs, samt at man har midlerne til at sikre dette. Peoples’ Bank of China har i dag fulgt op på ordene, og USD/CNY blev i dag låst fast på et stærkere niveau end markedet havde forventet. Det har styrket den kinesiske valuta en smule, om end vi fortsat handler på den ”forkerte” side af syv yuan pr. dollar. Signalet er dog blevet taget godt i mod, og europæiske aktier og amerikanske futures ligger i skrivende stund i plusser.

Udviklingen viser, hvor hurtigt tingene kan ændre kurs, hvilket gør det umuligt at investere efter nyhedsstrømmen i handelskrigen. Vi anbefaler derfor, at man holder sig til sin strategi. Vi har hele året haft en forsigtig tilgang til aktiemarkedet pga. det vigende vækstmomentum og de mange risikofaktorer, som stadig huserer. De seneste dages udvikling viser tydeligt, hvorfor det er vigtig at have styr på risikoen; være forberedt på, at markederne svinger i begge retninger, fremfor at gå i panik og sælge alle aktier man ejer.