100 dage med Joe Biden: Amerikanske aktier er steget markant

Siden præsident Joe Biden tiltrådte d. 30. januar, har det amerikanske aktiemarked været rødglødende. På de første 100 dage er S&P 500 steget med knap 9 pct. Få her PFA’s chefstrateg Tine Choi Danielsens kommentar til Bidens flyvende start, der har budt på historiske hjælpepakker til økonomien, en accelereret vaccineindsats og en amerikansk genindtræden i klimakampen.

Mens det meste af verden øjner lys for enden af tunnelen, når det kommer til corona-krisen, har det amerikanske aktiemarked været i højeste gear siden marts sidste år.

Fremgangen skyldes blandt andet, at amerikanerne er langt fremme med vaccineudrulning, ikke mindst som følge af den amerikansk præsidents ambition om, at 200 millioner amerikanere skal være vaccineret de 100 dage af hans præsidentskab. Herudover fik præsidenten 8. marts vedtaget en historisk stor hjælpepakke på 1.900 milliarder dollar, som skal holde hånden under den amerikanske økonomi og blandt andet har givet lavt- og middellønnede amerikanere en check i hånden på 1.400 dollar (cirka 8.700 kroner).

Biden i historisk top-10 på aktieperformance

Den meget ekspansive finanspolitik har styrket værkudsigterne, og det er indtil videre gavnet aktiemarkederne, som befinder sig på historisk høje niveauer. Det er vel og mærke sket til trods for, at Biden samtidig har varslet skattestigninger på fx kapitalgevinster, fortæller Tine Choi Danielsen.

”Til forskel fra sin forgænger har Biden ikke haft samme behov for at måle sin succes på udviklingen på aktiemarkederne. Tværtimod handler det jo for ham om, at Main Street fremadrettet skal have større andel af de enorme fortjenester, der bliver skabt på Wall Street. Derfor har han for nyligt også fremlagt planer om at fordoble skatten på kapitalgevinster, ligesom han ønsker at rulle forgængerens lettelser af virksomhedsskatten tilbage. Ikke desto mindre har aktiemarkederne buldret derud siden han tog over, og han ligger lige nu på en første plads, når man ser på aktieperformance for de første 100 dage for amerikanske præsidenter. Det skyldes ikke mindst de stærke vækstudsigterne, som han også selv har været med til at gøde jorden for med sin hjælpepakke på 1900 mia. dollars, sin infrastrukturplan på 2300 mia. USD og American Families Plan til 1800 mia. USD,” siger PFA’s chefstrateg.

Demokraterne fører aktieskønhedskonkurrencen

Selvom det måske kan overraske, at Biden på sin første 100 dage har været bedre for aktiemarkederne end mange af republikanske forgængere, inklusive Trump, så er det langt fra en undtagelse fortæller chefstrategen, som nævner, at demokraterne generelt har været velsignet af stærke vækstperioder.

”Vi har kigget på aktieudviklingen de første 100 dage tilbage til præsident Ronald Reagan, og samlet set udvikler aktiemarkedet sig mere positivt under demokratiske præsidenter. Det kan der være mange årsager til, men en væsentlig er nok, at demokratiske præsidenter oftere har taget over i det Hvide Hus efter en større nedtur og derfor fået opturen med under de første 100 dage, mens republikanske har taget over i mindre begivenhedsrige perioder. Det er i hvert fald forklaringen når vi kigger på de to præsidenter, Obama og Biden, der ligger i top målt på aktieafkastet de første 100 dage.

Ny klimamålsætning kan blive en guldgrube for Danmark

Ud over hjælpepakker til økonomien så har Biden også meldt USA tilbage i klimakampen og genindtrådt Paris-aftalen. I samme ånd meddelte han den 23. april, at USA vil halvere sin CO2-udledning frem mod 2030 og satse massivt på udvikling af grønne teknologier. Det er godt nyt for danske virksomheder og pensionsselskaber, som derved kan se frem til et voksende og meget attraktivt marked.

”Præsidenten vil nå sin målsætning med en klimaplan til 2.000 mia. dollar, der blandt andet sætter penge af til 60.000 vindmøller og en halv million ladestandere. Det er først og fremmest afgørende godt nyt for klimaet og for kommende generationer, som kan overtage en grønnere klode. Men Biden åbner også et attraktivt marked for grønne danske virksomheder, ligesom vi som investorer kan se frem til flere grønne investeringsmuligheder til fordel for klimabevidste danske pensionssparere. Herhjemme har vi allerede årelang erfaring med grønne investeringer og pensionsbranchen har som helhed forpligtet sig til at investere 350 mia. kr. i den grønne omstilling frem mod 2030. Derfor har vi et stærkt ønske om at sætte danske pensionsmilliarder i arbejde, når USA skal tage det næste skridt,” siger Tine Choi Danielsen.

Vaccineskepsis kan lægge en dæmper på aktierne

Ligesom Biden har stimuleret væksten ad økonomisk vej, så har han som nævnt også gjort meget ved at speede op for vaccinationsindsatsen. For ser man på økonomiske genoprejsning, så er der ifølge Tine Choi Danielsen en stærk sammenhæng mellem vaccineudrulning, smittehåndtering og vækst – og det gælder både internationalt og lokalt i USA, hvor de mere vaccineeffektive stater oplever stærkere økonomisk vækst.

”Lige nu halter de mere vaccineskeptiske republikanske stater økonomisk efter de demokratiske stater, hvor vaccineindsatsen er længere fremme. Den udvikling kan længere hen ad vejen meget vel resultere i en endnu større splittelse af landet, hvor demokratiske stater med flokimmunitet kan åbne fuldt op, mens mobilitetsrestriktioner og lock downs kan vare ved længe i de med mange republikanske vælgere.  Vi ser endnu ikke samme mønster i Europa, men risikoen er tilstede med fx et Frankrig, hvor kun 57 procent har intentioner om at blive vaccineret mod Italien og Spaniens 80 procent. Set med økonomiske briller kan vi ende i en situation, hvor en manglende global flokimmunitet spænder ben for genåbningerne og giver anledning til fortsatte restriktioner på mobiliteten på tværs af lande og regioner og stater. Det er en udvikling, vi som investorer følger tæt, for lige nu og her peger den mod divergerende økonomisk vækst og stigende ulighed globalt set ” siger Tine Choi Danielsen.