Krig i Ukraine: Ældre pensionskunder har fået fordel af en lavere risiko

Er man ældre og tæt på pension, så vil man typisk have fået nedtrappet investeringsrisikoen på sin pensionsopsparing. Det har været en fordel i årets første måneder, da man dermed har nydt godt af PFA’s lavrisikoinvesteringer i eksempelvis ejendomme, som har klaret sig godt relativt til finansmarkederne.

Sparer man som de fleste kunder i PFA op i markedsrente i PFA Investerer, vil man automatisk få reduceret investeringsrisikoen, når man nærmer sig pensionsalderen og har mindre tid til at indhente eventuelle tab. Det har været en fordel i årets første måneder, hvor høj inflation og krig i Ukraine har skabt uro på markederne.

”De fleste af PFA’s kunder sparer op i PFA Investerer, som er et livcyklusprodukt. Det betyder, at risikoen nedtrappes de sidste 10-15 år, inden man nærmer sig pension. Det giver en mere stabil udvikling i afkastet, og det har vi også set i de første måneder af 2022, hvor pensionister og PFA-kunder, der er på vej på pension, er sluppet med beskedne afkasttab trods stor uro på markederne. Det samme gælder naturligvis kunder, der ligger i vores lavrisikoprodukter,” fortæller chefstrateg Tine Choi Danielsen.

PFA’s ejendomsinvesteringer trækker afkastet op
Ser man eksempelvis på afkastet i PFA’s anbefalede profil C med middel risiko, så ligger det år-til-dato på minus 2,4 procent (fra 1/1-22/3 2022), hvis man har fem år til pension. Det er et yderst moderat tab, som ifølge PFA’s investeringsstrateg skyldes, at PFA’s investeringer i lavrisiko har klaret sig godt relativt til markedet.

”Når investeringsrisikoen bliver nedtrappet, får man færre aktier i sin pensionsopsparing til fordel for obligationer, ejendomme og andre unoterede investeringer. Det har været en fordel i en tid, hvor aktiemarkederne er faldet med cirka 6 procent. Især PFA’s ejendomsinvesteringer har klaret sig pænt og er blandt de få aktivklasser, der har givet et positivt afkast siden årets start”, fortæller PFA’s chefstrateg.

Hun tilføjer, at PFA er en af Danmarks største ejendomsinvestorer, og at man i mange år har arbejdet på at skabe en bred pulje af afkastkilder, så kundernes opsparing er rustet til urolige tider på markederne, som det fx er tilfældet nu, hvor aktier og obligationer er under pres som følge af Ukraine-krig, stigende renter og høj inflation.

Akkumuleret afkast på over 50 procent over de seneste 7 år
Selvom det altså har været en fordel at gå ind i året med lav risiko, er der ifølge Tine Choi Danielsen ingen grund til at gå i panik, hvis man har oplevet tab som følge af en højere risiko på pensionsopsparingen. For i de flestes tilfælde vil der være rigeligt med tid til at vinde det tabte tilbage, og kigger man på pension i et historisk perspektiv, så har man trods den seneste tids kursfald fået stort udbytte af sine investeringer.

’’Ser man på en typisk kunde i PFA’s profil C, som endnu ikke har nået den alder, hvor risikoen trappes ned, så har denne fået et akkumuleret afkast på 51 procent over de seneste 7 år. Det viser, at det kan betale sig at tænke langsigtet. For undgår du at tage forhastede beslutninger, når markederne falder, kommer du også fuldt med på opturen, når udviklingen på et tidspunkt vender. Har du mange år til pension, er der derfor ingen grund til at dvæle ved kortvarige afkastfald og nedture på markederne”, fortæller Tine Choi Danielsen. 

PFA’s kunder er blevet gode til at slå koldt vand i blodet
Hun glæder sig af samme grund over, at langt de fleste af PFA’s kunder har lært at slå koldt vand i blodet og leve med de daglige og månedlige udsving på finansmarkederne. For det er ofte en svær kunst - og derfor en dårlig ide - at forsøge at ’time’ markederne og ændre sin investeringsrisiko i tide og utide.

”Man siger som tommelfingerregel, at over halvdelen af årets afkast bliver skabt på kun 10 gode aktiedage. De kan være meget svære at ramme og ligger ofte tæt op ad årets dårligste dage. I PFA råder vi derfor vores kunder til at forblive tro mod den investeringsprofil, de har valgt, og så er det PFA’s ansvar at styre den overordnede risiko og tilpasse vores investeringer til den udvikling, vi ser på finansmarkederne”.