En time ekstra til at få styr på pensionen - Her er seks ting du skal tjekke!

Privatøkonom hos PFA, Camilla Schjølin Poulsen.

På søndag sætter vi uret én time tilbage og får dermed foræret en ekstra time. I PFA opfordrer vi sammen med vores kolleger i branchen til, at du bruger den ekstra time på at tjekke din pension. Derfor får du her en top-6 liste fra vores privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, over de vigtigste ting at tjekke.

På søndag d. 30. oktober holder vi ekstraordinært åbent fra kl. 11:00-14:00. Ring til os på 70 12 50 00.

1. Sparer du nok op? Selv små beløb vokser sig store over tid og giver økonomisk frihed i fremtiden. Sparer du bare 500 kr. ekstra op om måneden, vil du eksempelvis efter omkostninger og afkastskat stå med ca. 157.000 kr. ekstra efter 20 år. Som hovedregel bør man gå efter at kunne opretholde ca. 80% af den nuværende nettoløn igennem de første 22 år af pensionslivet.

2. Er du dækket godt nok, hvis nu? En god pensionsordning dækker også ved sygdom og dødsfald før pensionsalderen. Fx ved smerter, kritisk sygdom eller dét, der er værre. Det er vigtigt, at du har de dækninger, som passer til dig og din situation, så du ikke er underforsikret. Men du skal selvfølgelig heller ikke betale for mere, end du har brug for.

3. Indbetaler du på aldersopsparing? Har du i dag en indkomst under topskattegrænsen, så bør du overveje at fylde op til årets max på aldersopsparing – også selvom det betyder, at du så indbetaler lidt mindre på ratepension eller livrente. Reglerne forbedres nemlig i 2023, og aldersopsparingen er genial pga. den fleksible udbetalingsmulighed, og fordi den ikke giver modregning i folkepensionen.

4. Har du valgt rette investeringsrisiko? Farligt spørgsmål i dette udfordrende investeringsår! Men underkend ikke værdien af at have valgt den investeringsprofil, der passer til din risikovillighed. Du bør også overveje, i hvor høj grad bæredygtighed og klima skal indgå i investeringerne, da man her kan være med til at gøre en reel forskel.

5.  Hvem står til at arve din pension? Alle pensioner er født med en ”nærmeste pårørende”, som får udbetalt pensionen, hvis du dør før pensionsalderen. Det vil typisk være en ægtefælle eller samlever - også selvom du har børn. Men hvad ønsker du?

6.  Er din pension skilsmisseklar? Skilsmisseprocenten er tæt på 50 pct., så det er desværre ikke kun noget, der rammer naboen. Som udgangspunkt vil man efter en skilsmisse forlade ægteskabet med hver sine pensioner. Det kan give store udfordringer for den part i forholdet med den mindste pensions-opsparing. Et godt råd er at søge advokatbistand til at få lavet en ægtepagt, der stiller jer mere lige.

Få hjælp på mitpfa.dk

På Mit PFA kan du finde anbefalinger fra PFA til de fleste af ovennævnte spørgsmål og meget mere. Anbefalingerne bygger på de oplysninger, vi har om dig, kombineret med PFA’s faglige indsigt. Vi har prioriteret anbefalingerne, så de vigtigste står først. Samtidig er alle valg på din ordning markeret med grønt, gult eller rødt trafiklys, så du kan se, hvor din ordning matcher vores anbefalinger, og hvor der er mismatch.

Bemærk, at alle anbefalinger på mitpfa.dk tager udgangspunkt i din konkrete ordning og situation, mens ovennævnte er en generel liste, som gælder for den typiske pensionskunde.

Se videoen nedenfor med Johnny Orneborg, Senior pensionsspecialist i PFA. Han forklarer, hvordan du tjekker din pension i Mit PFA.

Ring til PFA alle hverdage – eller nu på søndag fra kl. 11-14.00

Har du spørgsmål, kan du ringe til os på 70 12 50 00 alle hverdage mellem kl. 8-16. Herudover holder vi ekstraordinært åben nu på søndag den 30. oktober mellem kl. 11-14.00.